Etiquetas

, , , , ,

Molt abans de que s’organisara el SEMET (Servici Estatal de Meteorologia), que en tanta sabuderia organisa les informacions atmosfèriques, des de temps immemorial, sobre tot els que som de poble, teníem un método infalible per a predir la pluja en vintiquatre hores d’antelació per lo menys. Quan se sentia des de qualsevol punt del poble el chiulit dels trens com un gemit lluntà, sabíem a ciencia certa que anava a ploure. L’anunci no fallava mai. Per infalible s’havia popularisat fins a no haver una sola persona que desconeguera la seua significació. Puix be; des de el més de maig de 2015, sentim atra volta en quan els chiulits, pero no cau una gota d’aigua. Ya se que els sabis meteoròlecs trobaran de seguida una explicació, perque vostés els sabis s’ho expliquen casi tot. Tal volta els vents son enguany singularment veleïtosos i s’oferixen dòcils al sò mentres se neguen al nuvol. Vostés podran explicar-mos-ho; pero una volta més explicar no serà convencer.

Vostés podran demostrar-mos que el chiulit del tren no ha segut mai un instrument de precisió meteorològica, i que no ho usa ningun observatori del món. I mosatros els creem, sobrecollits per la multiplicitat d’aparats i el llaberint de fòrmules matemàtiques que vostés disponen i ordenen en tan templada facilitat. Pero no mos llevaran vostés del cap la preocupació de que se mos ha perdut alguna cosa que mos era familiar i que respectavem com un dogma de fe. Son ya massa dogmes de fe els que hem perdut per una veleïtat dels caprichosos vents.

Estem pagats de posseir un observatori meteorològic que tot lo preveu i es com un pilot que guia a tots els caminants que van a cegues per la nit atmosférica. Pero el chiulit del tren mos es indispensable. No mos basta la previsió; volem el presagi. Quan la previsió calculada s’equivoca, el presagi, irresponsable, pot mantindre la fe. La fe i lo desconegut han segut aliats de sempre.

Jesús Moya Casado

Image de portada:

Inauguració de la llinea de via ampla de Valéncia a Lliria. Fondo Biblioteca Nicolau Primitiu. http://www.spanishrailway.com/2012/03/10/valencia-a-liria-sociedad-de-los-ferrocarriles-de-valencia-y-aragon/

Associació Cultural Templers de Burjassot©

Anuncios